zondag 14 november 2010

Sinterklaas...GIVE-AWAY!

De Sinterklaasperiode....
Ik ervaar dit altijd als een heel bijzondere tijd in het jaar.

Ik ben verzot op tradities en vier al sinds we samenwonen vol overgave dit oer-Hollandse kinderfeest.

Sinds ik voor de klas sta, "ga" ik er elk jaar volledig voor: Het begon met 2 pietenpakken en een Sinterklaaspak (door mijn schoonmoeder gemaakt) en in de loop van de jaren heb ik er heel wat spullen bij  verzameld...

 (een ouderwetse rood met gouden draai-telefoon, (natuurlijk van de Sint), stokpaard (Americo) rood, fluwelen lappen, juten zakken, allerlei ouderwetse Sint-platen, prentenboeken een nep-kacheltje, muziekdoosjes, een pepernotenpot met schaaltjes, houten klompjes, een vilten Sintpop met bijpassende pietjes en ga zo nog maar even door....)

Gekeken door de ogen van m'n eigen kindjes krijgt het hele feest nog meer magie en een feestelijke tintje..

Sinds de geboorte van Kees ga ik geruime tijd voor de feestdagen aanbreken naar zolder en bekijk ik mijn voorraad kritisch: Wat gaat er mee naar school en wat blijft er thuis??
Ik leef me op beide plaatsen helemaal uit. 
Wat heb ik toch een heerlijk vak!


Mijn schoonmoeder is onzettend handig en heeft in de loop der jaren al de meest prachtige spullen gemaakt.  Dit jaar heeft ze me (onder andere)  verrast met de schilderijen uit Ariadne At Home.....

En waar denk je dat ze hangen????

Haha! Ik hoefde niet te kiezen, want ze was zo enthousiast, ze heeft wel DRIE stellen gemaakt!!!!
1 voor thuis....
1 voor op school....
en 1 om weg te geven!!!!

Wat moet je doen?

Vertel me HOE jij Sinterklaas viert (tradities scoren hoog!!!)  
en WAAROM jij graag zo'n stel bij je thuis wil
en volgende week vrijdag kies ik, in overleg met mijn schoonmoeder, iemand uit.

12 opmerkingen:

Unknown zei

WAUW!!! een schoonmoeder uit duizenden!!!
Ik ben ook zo'n traditiesdier...ik kan me daar helemaal in verliezen! elk jaar stonden hier klompjes met stro bij de haard(nu niet meer want a. haard is weg en b. twee katten die andere plannen hebben met mn stro;)), krans aan de deur...een jute zak bij de schouw, 's avonds onder het koken altijd sinterklaasmuziek keihard aan en dansen en springen(en zingen) met de meiden.
Meters papier verstoppend(die verlanglijstjes moesten WEL bewaart maar uit het oog he ;)).
Wortels at ik in overvloed en de honden die we toen nog hadden vertrouwde ik het leegdrinken van het waterbakje toe.
de manderijn die ze in hun schoen stopten namen ze de volgende dag zelf mee naar school, lang leve look-a-like mandarijnen;)).
Nu....geloven ze niet meer, maar zijn de slaapkamerdeuren wat vaker gesloten omdat er geknutseld en gedicht moet worden, staat er toch stiekem nog weleens een verdwaalde schoen, vinden ze babypiet toch wel érg schattig en zal ik WEDEROM bij het bezoek van Sint aan school aanwezig zijn......tot tranen toe geroerd als al die kindjes "sinterklaasje kom maar binnen "zingen.....en mn dochter(meisje 2, meisje 1 zit inmiddels op de middelbare school) knipoogt naar me en geeft Piet een hand.
Ik weet dat ik er éigenlijk te groot voor ben maar wat ZOU ik blij zijn met die schilderijtjes!!! SINTERKLAAS MOET BLIJVEN!!!:)

O en over tradities.....meisje 2 zei gisteren nog dat ze het wel jammer vond dat pakjesavond nu anders zal verlopen.....want dan hoeven ze niet meer met de honden(die ook inmiddels dood zijn) te gana lopen met papa(zodat WIJ de handen vrij hadden om de zakken binnen te loodsen;)).

Mayflower zei

Wat een heerlijk verhaal en wat heeft je schoonmoeder prachtige dingen gemaakt. Ik heb zelf eerlijk gezegd niet echt iets met Sinterklaas. Natuurlijk ging de Sint niet aan ons voorbij toen de kinderen nog klein waren, maar al gauw werden de pakjes met de Kerst uitgepakt, ik ben nl. dol op de Kerst.
Lieve groet, Mea

♥ Welkom bij "het Zolderluik" op Nr.5 ♥ zei

Wat leuk gemaakt door je schoonmoeder!
Hier geen "gelovigen" meer, maar de schoen zetten blijft ;-)
Allen sint-avond verloopt wat anders...cadeautjes en gourmetten waarschijnlijk...wel heel gezellig!
Geniet maar van deze heerlijke tijd!
Ik doe NIET mee met de give-away, die tijd hebben we een beetje gehad, ik denk dat je er iemand anders heel blij mee kunt maken!!
Groetjes!

Home and Lifestyle zei

Voor het eerst sinds jaren gaat Sint ook aan ons deurtje voorbij, we verschuiven de boel wat naar kerst. Daarom haak ik ook niet aan, je kunt er beter iemand anders blij mee maken!!

Je mag trouwens blij zijn met zo'n creative schoonmoeder, leuk dat ze dat allemaal gemaakt heeft!

Lieve groet, Ingrid

Pauline Kick, Logement it Foarhûs zei

Wat ben ik blij dat ook jij de tradities in ere houdt, zo puur, zo hollands.

Op mijn werk in het museum zijn we al heel lang bezig met de Sint. Eerst krijgen we natuurlijk een verzoek en wensebrief vanuit Spanje, van de Sint hoogst persoonlijk, met de vraag of de Residentie klaargemaakt kan worden voor.... dit jaar vanaf 20 november, En hij neemt altijd iets mee en dit jaar zijn muziekkamer, met allerlei muziekinstrumenten, vers- en liedjesboeken vanaf 1920 en dan ook nog pianomuziekboeken. Zijn slaapkamer staat klaar en de kinderen mogen gluren door de sleutelgaten. Het is bijna zover, maar nog even de laatste hand, wil je het volgen kijk dan op:
www.museumopsterland.nl of als je in de buurt woont kom dan gewoon kijken.

Thuis maken we er ook wat van, gezellig met de speculaasplanken, allerlei Sinterklaasrecepten en het ouwerwetse avondje, met de pakjes, suprises en gedichten. Ben weer heel erg benieuwd wat ons dat avondje gaat brengen, want de Sint neemt ons nog wel eens op de hak.

Na 6 december komt de Kerst binnen, nu nog niet, dat is immers de afspraak die de Sint heeft gemaakt met Sinterklaas.

En weet je wat zo leuk is. Er is een boek uitgekomen met de Tradities van Nederland. Dat was begin November in Utrecht, naar aanleiding van een symposium over Neerlands Erfgoed. Daar heeft de Sint bij hoge uitzondering het boek in ontvangst genomen, heel bijzonder, maar hij is weer ras terug gevlogen naar Spanje en we mochten het niet verklappen.

Volgende week zal Lisanne haar laars weer vullen met een brief en tekening voor Sinterklaas, wij wachten verwachtingsvol af.

Laten we hopen dat er nog veel mensen"kinderen"zijn die zo,n oeroude Hollandse traditie in ere houden. Tenslotte is het een feest die zijn wortels kent en ons onze eigen identiteit geeft.

Groetjes vanuit Friesland, Pauline

Lia zei

Wat een geweldig pietenpak. De Sint en Piet schilderijen zijn super, zo lekker hip. Ben nog niet eerder zoiets tegen gekomen. Ik en ik weet zeker de kinderen zouden erg blij zijn als de schilderijen hier mogen hangen. We proberen het huis samen zo leuk mogelijk te versieren. De kids maken de mooiste tekeningen en kleurplaten die allemaal een plekje krijgen.

Hoe wij Sinterklaas vieren? In de dagen voor de intocht versieren we al het huis en volgen het Sinterklaas journaal. Onder het eten mag de tv niet aan, maar voor het Sinterklaas journaal wordt een uitzondering gemaakt. Dat alleen al vinden de meiden geweldig.
Op de dag van de intocht, gaan we langs de route van de Sinterklaas optocht in een gezellige winkelstraat kijken. Het is daar veel rustiger dan in de haven, en de meiden kunnen daar wel Pieten een handje geven en alles goed zien. Voor mij brengt het steeds herinneringen mee, omdat ik daar als klein meisje ook stond te kijken. Thuis kijken we alsnog naar de intocht op tv en zien we hoe Sinterklaas aan kwam met een bakje kruidnoten op tafel.

Zaterdag en woensdag mogen de meiden schoen zetten. Om en om zit er wat snoep in en de andere keer een klein schoencadeautje. Vorig jaar zorgde de oudste al met boodschappen doen dat ik niet vergat wortels en genoeg appels te kopen. Vol overgave hebben ze gister bij de schoenen Sinterklaas liedjes gezongen en de fruitschaal geplunderd voor Americo.

In de week voor Sinterklaas bakken we samen kruidnoten en pepernoten. Dit jaar voor de 4e keer. Als iemand goede recepten weet, hoor ik het graag. Ik heb tot nu toe steeds andere recepten gebruikt, maar helaas worden ze steeds redelijk hard en smaken heel anders dan het winkelsnoepgoed. Maar omdat ze zelfgebakken zijn, vinden de meiden ze geweldig.

Als het eindelijk 5 december is, wordt pakjesmiddag (we proberen het steeds 's-middags te vieren, omdat de dag voor de meiden anders zo lang duurt en ze langer met hun speelgoed kunnen spelen) gevierd met veel Sinterklaasliedjes en lekkers (op 5 december mag er wat meer). Buurmanpiet zorgt dat de zak op de stoel staat en laat dat met veel kabaal weten. Geweldig hoe de meiden vol spanning en aarzelend gaan kijken wat er aan de hand is.
De cadeautjes worden 1 voor 1 uitgepakt. Eigenlijk gebeurt dat vanzelf, ze zijn veel te nieuwsgierig wat de ander gekregen heeft.

Groetjes,
Lia

Kaatje zei

OOO, ik ben een echte sintfan!! Het verhaal van je klas herken ik helemaal. Heerlijk om zo los te kunnen gaan en de kinderen helemaal op te zien gaan in het spel. Ik had ook altijd al die spullen in mijn klas en nu heb ik ooknog een sint en piet pak voor de buurtjes in huis.
Surprise avond heeft me nooit getrokken. Daarom probeer ik, kinderloos en wel, toch altijd nog wat aan pakjesavond te doen. Bij ons zit er namelijk altijd op 6 december 's ochtends opeens wat in je schoen. (mijn moeder is Belgisch, pakjesavond bestaat daar niet. De buurkinderen komen hun schoen zetten en blijven dan natuurlijk slapen, pepernoten bakken en knutselen hebben we dan al gedaan. Als Sint bij hen op school komt, zorg ik ook dat ik meekan. Zo pik ik toch mijn pepernootje mee.
Nu moet ik weer snel aan de slag want voor Ria ben ik ook iets moois aan het maken... en de kadootjes heeft Sint al zolang in de la gelegd...
Je begrijpt, ik doe natuurlijk mee aan je give away!

alma zei

Ha die Nieneke,

Hier komt Sint fan nr 1
Ik ben dol op Sint! Vroeger als kind de spanning en verwachting + de gang vol cadeautjes en later de surprises en de gedichten.

Heerlijk om het te vieren met mijn klas! Ik heb in al die jaren al heel wat spullen gekocht, gemaakt en gekregen (van al die superhandige moeders)

Ik ging helemaal los toen ik mijn kinderen kreeg! Wat een feest. Ik bouwde het huis om en hing een krans aan de deur, overal zakken met stro, klompjes met stro en wortels. Ieder ding dat ik in de winkel zag kocht ik (toen was de spoeling nog dun nu is er heel veel te koop) Ik maakte kaarsen met een afbeelding van Sint en Piet. We schreven echte brieven naar de Sint en kregen vervolgens antwoord!(SInt Nicolaas hof)
Ik maakte speurtochten door het huis (die Piet zogenaamd had gemaakt) en moesten in iedere kamer een opdracht uitvoeren.
Ieder jaar op audiëntie bij de SInt in het stadhuis van Haarlem. Er werd dan ook een Pietenbal gehouden! Lekker dansen met de Pieten en daarna warme chocolademelk!

Wat vond ik het erg dat mijn kinderen in 1 jaar stopten met geloven in deze Goed Heiligman. (Milan hebben we het verteld en Annick kwam er zelf achter)

Ik heb me op de wachtlijst laten zetten om zelf mee te werken als Piet bij de intocht. En ja dat ik gelukt! Jippie! Ik heb net de intocht erop zitten! En het was weer super!!

Zo....een heel verhaal!! En die schilderijtjes van je schoonmoeder vind ik helemaal TOP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Groetjes en ik wacht (net als ieder jaar) weer in spanning af!

Alma

flowersandhome zei

Oei Oei Oei, wat een epistels van reacties zeg!!! Iedereen is gewoon nog betoverd door het Sintfeest geloof ik! En wat heb je een PRACHT van een job, een droom! Echt, dat meen ik!!! En dan vooral tijdens deze Sintperiode natuurlijk.
Nu heb ik niet al deze epistels gelezen hoor maar zag ik tijdens het scrollen 'Belgisch' blinken en was dus benieuwd... 'Daar' bestaat pakjesavond niet???? Is dat dan niet alles klaarzetten om het Sint en Piet gezellig naar de zin te maken (biertje, chocolademelk, koekjes) en een hele lange brief schrijven want dan kreeg je gegearandeerd een mooie brief of vers terug, helemaal door Sint zelf geschreven(vaak met wat zwarte vingerafdrukken van Pietermans erbovenop!)de morgen erna!? En is dat ook niet een wortel voorzien voor het paard van de Sint, en heet dat paard niet 'Mooi-weer-vandaag'??? En uiteraard de schoentjes klaarzetten want daar stopt Sint dan ook nog eens wat in, altijd een verrassing!!! En last but not least: fotosessie voor mama want die wil natuurlijk elk jaar opnieuw het Sintgevoel vastleggen om het nooit te vergeten. De ochtend erna dan: Verrassing! Heel het huis ondergedompeld in Sint-en-Piet-zijn-langsgeweest-sfeer!!! Verse 'Mantepaarden' (speciale koeken die Sinterklaas te paard voorstellen) en Chocoladeventen voor ontbijt, picnicen (beetje de variant op jullie pepernoten!) doorheen heel het huis, wat is die Piet weer slordig te werk gegaan! En her en der 'appeltjes van oranje' en natuurlijk Speelgoed!!! GENIETEN!!!
Of is 'pakjesavond' toch nog iets anders???
In elk geval wordt dit prachtige feest hier in België allesbehalve overgeslagen. Dit jaar hebben we hier bij ons thuis de laatste echte Sinterklaasviering met wellicht geen zo'n uitgebreide 'klaarzetten de avond ervoor' want inmiddels 'weten' ze het allemaal maar voor dochterlief gaat Sint nog eens te keer en zal er op 6 dec wél nog één keer een Sinterklaasochtend zijn!!! En omdat ik het ook zo'n prachtig feest vind en de volwassenen die geen kleine kids meer hebben bij ons hier in België misschien inderdaad helemaal niet meer zo de Sintsfeer in huis halen, ik dat net wel wil doen! En daarvoor zijn die prachtwerkjes toch ideaal! Zo mooi! Heel welkom zouden die zijn!
Heel veel groetjes,
veel plezier thuis (ik begrijp dat je wél nog kleintjes hebt) en op school tijdens deze Sintperiode!
Marian

Dorette zei

Hoi Nieneke,
Wat een lieve schoonmoeder, voor ons een give away te maken. Mijn traditie is eigenlijk geen traditie: ieder jaar bedenk ik weer een ander scenario voor pakjesavond. Sint op bezoek of alleen 2 pietjes, een speurtocht of mysterieuze brieven. Dit jaar voor het eerst surprises. Voor mij van de Sint dit jaar sinds lange tijd een cadeau dat ik niet zelf heb geregeld! Even wennen aan de sfeer van niet-gelovigen maar niet meer leuk. Ik wens je een leuke voorbereiding en natuurlijk een heerlijk avondje!
Groetjes,
Do-re-mi

lia zei

Hoi Nieneke, wat leuk om eens te lezen dat een schoonmoeder ook lief en leuk kan zijn. Maar hier word al jaren geen sinterklaas meer gevierd. Kinderen worden groter en dan gaat het over naar de kerst en zelfs dat gaat voorbij. Helaas, maar het gaat zoals het gaat. Mijn jongens vonden die kado's voor elkaar kopen maar onzin, je kunt het net zo goed meteen voor jezelf kopen. Ja, en als manlief ook niet meewerkt dan geef je het maar op. Maar vind het nog steeds zo jammer. Nu er vriendinnen zijn is het wel wat verbeterd maar ze staan nog steeds niet te juichen.

Geniet jij er maar lekker van met je kids.
lieve groet Lia

Unknown zei

Wat heb je een leuke give away.
Ik heb de schilderijtjes zien staan op de site en uitgeprint om te maken voor school.
Ben alleen bang dat dat dit jaar niet gaat lukken. Daarom wil ik wel een gokje wagen.
Ze krijgen dan ook geen plekje hier in huis maar wel op school.
Daar vieren we natuurlijk uitbundig Sinterklaas. As donderdag hebben we surprise avond en word de school door de ouders versierd. Dat wil zeggen de klas waar hun kindje in zit.
Wij versieren zelf de rest van de school.
Maar omdat het zoveel is beginnen we zelf woensdag.
Als de kinderen dan vrijdag op schoo; komen is de verassing heel groot.
Ze krijgen een zakje snoepjes en een kadootje .
Bovendien is dan ook de klas versierd. Super feest dus.

Hier thuis zet ik wat kleine sint dingen neer.
Mijn kids zijn echt te groot. Heb nog een wat jonger nichtje en daarom vieren we nog wel pakjes avond. Deze keer bij mij. Ik probeer er dan wel altijd wat leuks van te maken.

Groetjes en ik kijk uit naar de uitslag Brigitte