zaterdag 6 maart 2010

Ei staat symbool voor...

We kregen van de week via de school van Kees een spaardoosje mee voor de vastenaktie. Want officieel zitten we nu de in de vastenperiode voor Pasen. Wij zijn zelf niet gelovig, maar vinden het wel heel goed dat Kees op deze manier in aanraking komt met onze cultuur. Het is ook goed om al jong te leren dat je anderen moet helpen waar het kan.

Omdat ik graag mijn kind "een stapje voor wil blijven" en het eigenlijk van mezelf ook schandalig vind dat ik ook niet volledig de ins en outs ken van onze eigen cultuur en de daarbij passende gebruiken, heb ik van mijn verjaardagsgeld het boekje "Het is feest" gekocht.Het boekje is geschreven door Ghislaine van Delden, zij schreef tot voor kort ook colums in de At Home.

Het boekje behandelt alle bijzondere dagen in het jaar met de gebruiken. Steeds staat er een stukje uitleg voor de ouders en daarna voor de kinderen over een feest met een bijpassende knutselactiviteit. Het boekje heeft lekker, kleurige foto's met onder andere haar eigen kindje erop!

Over eieren staat er bijvoorbeeld:
Bij de invoering van het vasten verbood de christelijke traditie om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen. Pas met Pasen werden er weer eieren gegeten. De oude eieren waren natuurlijk niet meer goed en werden versierd.
 Een ei staat natuurlijk ook symbool voor vruchtbaarheid en een nieuw begin.

En over een nieuw begin gesproken: dit is het uitzicht vanuit ons zijraam:

 
Wat een triest gezicht, hè? De hele zijkant van het huis wordt gestut door een aantal hele dikke balken. De eerste en tweede verdieping zijn helemaal uitgebrand. De mensen van het huis krijgen tijdelijk een huurwoning in een dorpje verderop. Ik ben benieuwd of de verzekering gaat uitbetalen en wat er precies gaat gebeuren met het huis. Het is in ieder geval een heel treurig gezicht.

Op de andere vensterbank daarom nog even wat voorjaar,
 voor ik de pot ga gebruiken voor een paascreatie.

10 opmerkingen:

Een sneller kloppend hart zei

Heerlijk dat je zo met de cultuur bezig bent speciaal voor je dochter...inderdaad, soms is het best handig als je iets echt goed uit kan leggen he...dat maak ik ook regelmatig mee met mijn 2 kinders. ( ik heb 't ook met de Nederlnadse taal, dan weet ik iets gewoon niet ohh!)
Hee wat erg dat bij je buren het huis zo verbrand is..dat lijkt me zo afschuwelijk! Hopen maar dat het allemaal een beetje goed uitpakt voor ze en ze verder kunnen.
Je decoraties zijn heel leuk!
Fijn weekend!

Groetjes, Veronique

It's me zei

O Nieneke

Wat een mooi verhaal..........goed hoor dat je je kind dit ook leert.........en wat triest zeg dat huis !

Geniet van het weekend !

Bedankt voor je berichtjes op mijn blog ! Groetjes van mij

Anoniem zei

Ik moet eerlijk toegeven ook niet alle antwoorden op de vragen van mijn kids te weten... dat heb jij dus prachtig opgelost zo!
Triest voor je overburen, ik hoop maar dat het snel opgelost wordt voor ze.
Fijne zondag, het zonnetje schijnt in ieder geval!
Groetjes jacqie

Hannekie(Sisterly) zei

wat leuk zeg zo een boekje. leer je zelf ook een hoop van of niet dan. erg triest voor de mensen van het huis. ik hoop voor ze dat alles weer goed gaat komen
gr hannie

Mayflower zei

Hoi Nieneke, wat een leuke post en wat mooi dat je dit soort dingen meegeeft aan je dochter Kees. Een prachtig ei op de foto.
Wat een trieste aanblik en wat vreselijk voor die mensen, ik moest er van de week nog aan denken, want volgens mij hebben ze ook net een babietje en zijn nu misschien alle eerste foto's en filmopnames kwijt, dat lijkt me echt vreselijk.
Nou meis geniet van deze mooie zonnige zondag en dank je voor je altijd lieve woorden op mijn blog.
Lieve groet, Mea

Karin zei

Heb vreselijk moeten lachen om je reactie op mijn suiker/melk verhaal. Deze ga ik onthouden hoor!
Groetjes aan je man en een fijne ZONdag,
Karin

lia zei

Nou moet eerlijk zeggen dat zo'n boekje voor m ij ook handig zou zijn. Want dat van die eieren wist ik niet. Maar je bent nooit te oud om te leren. Mooi dat ei, en wat triest om dat afgebrande huis te zien.
Geniet van een zonnige dag
groetjes Lia

basiclabelSweden zei

Wat een mooie ei! Super, ja leuk zo de betekenis te weten!

Maar wat een rotgezicht of niet, dat half afgebrande huis, krijg er de rillingen van! Hoop dat het voor de eigenaren en jullie buren snel weer opgebouwd wordt!

liefs uit Zweden

Haikey love of living zei

Wat een leuk verhaal, goed dat je je kind dit ook meegeeft. Triest dat afgebrande huis. Hoop dat ze het weer kunnen opbouwen..

groetjes,

Haikey

Corine(THUIS) zei

Over dat boekje had ik gelezen, ik dacht dat het voor kinderen was, maar grote mensen kunnen er dus ook van leren:)
Dat huis van je buren.. een drama lijkt het me als je veilige plek er niet meer is! Groeten, Corine(THUIS)